19,0555$% 0.1
20,5592€% 0.3
1.191,68%0,38
1.975,00%0,40
545973฿%1.3298
34462Ξ%-0.44727
2022 yılı “Yerelde Uyum Buluşmaları” Afyonkarahisar’da gerçekleşti.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen yerelde uyum projeleri kapsamında düzenlenen etkinliğe İl Göç İdaresi Müdürü Hakan Ergün, BM-Göç Kuruluşu Temsilcisi Melis Kurucu ve Göç İdaresi Başkanlığı’ndan Mustafa Salihpaşaoğlu katılım sağladı.
Program kapsamında Türkiye’de Göç ve Uyum, Yabancıların Hak ve Yükümlülükleri, Yabancıların yararlandığı Sosyal Hizmet Modelleri, Yabancıların Eğitim Hizmetlerine Erişimi, Koruyucu ve Önleyici Sağlık Hizmetleri ile Temizlik Kuralları ve Mültecilere Yapılan Yardımlar üzerine sunumlar yapılarak Türkiye’de bulunan mültecilere eğitici ve öğretici bilgiler verildi. Ayrıca yapılan etkinlikte “Büyüksün Türkiye” ve “Tanısan Sen de Seversin” isimli projeye ve programa özel video gösterimi de yapıldı.
Programa katılım sağlayan ülke vatandaşları arasında Afganistan, Suriye, Pakistan, Kazakistan, Somali ve Bosna Hersek uyruklu vatandaşlar da katılım sağlayarak yapılan programdan memnuniyetlerini dile getirdiler.
Programın açılış konuşmasını BM-Göç Kuruluşu Temsilcisi Melis Kurucu gerçekleştirdi. Melis Kurucu konuşmasında:
“81 ilde Gerçekleşen 100 Uyum Buluşması”
“Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü olarak, Göç İdaresi Başkanlığı ile birlikte yürütmekte olduğumuz ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan “Türkiye’de Sosyal Uyum Projesi” altındaki en önemli aktivitelerimizden biri olan, “100 Uyum Buluşması” etkinliğimizi gerçekleştirebilmek adına bugün Afyonkarahisar’da bulunmaktan duyduğumuz mutluluğu belirtmek isterim. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü olarak, Göç İdaresi Başkanlığı ile birlikte 81 ilde gerçekleştireceğimiz 100 Uyum Buluşması’nda, göç alanındaki önemli kurum ve kuruluşlar ile ülkemizdeki göçmenlerin bir araya getirilmesi, ülkemizdeki göçmenlere hakları ve erişebilecekleri hizmetler hakkında bilgi verilmesi ve kurumlar arası istişarelerin gerçekleştirilmesini amaçlayan Uyum Buluşmaları aktivitesinin uygulayıcılarından biri olmaktan dolayı büyük mutluluk ve onur duyuyoruz
“Türkiye’de Sosyal Uyum Projesi’nin en öncelikli amaçlarından biri olan “Türkiye’de farklı statülerdeki göçmenlerin “Ulusal Eylem Planı” çerçevesinde; sosyal katılım ve uyumunun desteklenmesi amacı altında, ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilciler ile bir araya getirilerek, göçmen topluluklara sağlanan hak ve hizmetler üzerine bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Bu toplantılar kapsamında Göç İdaresi Başkanlığı ile birlikte 25.000 göçmene ulaşılması amaçlanmaktadır ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü olarak bu hedefe ulaşmak için gerekli her desteği vermekten mutluluk duymaktayız.” dedi.
“Entegrasyon Değil, Uyum Kavramı Kullanılmalı”
Programda konuşmasını gerçekleştiren Göç İdaresi Başkanlığı’ndan Halil İbrahim Kundak; entegrasyon kavramından ziyade uyum kavramının kullanılmasının doğruluğuna değinerek, entegrasyon kelimesinin politik bir kavram olarak algılanması nedeniyle, uyum kavramının bu gibi çalışmalarda kullanıma daha uygun olduğunu söyledi. Diğer yandan yapmış olduğu sunumda Türkiye’de Göç ve Uyum üzerine önemli bilgilere yer verdi. Yapılan sunumda “Sosyal uyumu arttırmak için yabancı topluma öneriler” sıralandı. Bu öneriler sırasıyla:
“-Dil öğrenimi
-Etkileşimin arttırılması genellemelerin önüne geçme
-Kamu otoritelerine güven, iletişimi arttırmak şikayet mekanizmalarını arttırmak
-Sosyal yasam kurallarını öğrenmek, azami ölçüde riayet etmek
-Toplu hareket etme, belirli bölgelerde ikamet etmekten kaçınma
-Okullarda uyumun desteklenmesi, iletişimin arttırılması, ön yargılı olunmaması
-Kamunun aldığı tedbirlere riayet etme ve güvenme” şeklindeydi.
Halil İbrahim Kundak, Göç idaresi Başkanlığı’nca kurulan ve aktif olarak kullanılmakta olan uygulamalara da konuşmasında yer verdi. Bu kapsamda; 2015 yılında hayata geçen ve 6 dilde faaliyet gösteren goc.gov.tr, 2019 yılında hayata geçen ve 3 dilde hizmet veren MUYU Çocuk Sitesi, Türkiye’de yaşayan ya da yaşamayı düşünen yabancı uyruklu kişiler için ülkemizin daha yakından tanıtılması için kurulan liveinturkiye.com sitesi ve mobil uygulama olarak hayata geçirilen YİMER’in önemine vurgu yaptı. Özellikle YİMER’in 20 milyona yakın kişiye hizmet verdiğinin altını çizdi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen yerelde uyum projeleri kapsamında düzenlenen etkinlik, katılımcıların sorularına yönelik uzmanların verdiği cevaplar ile son buldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.